Korte oefening: Codes herkennen en teksten wijzigen in webpagina's

Iedereen leert op zijn eigen manier een webpagina maken. Er zijn veel verschillende manieren om dat te leren. Wat je in de praktijk vaak ziet gebeuren is het volgende. Voordat iemand een eigen webpagina maakt, heeft zij/hij eerst gekeken naar codes van bestaande pagina's. Daarna probeert zo iemand een bestaande pagina te veranderen en te kijken wat er gebeurt. Als men dat een paar keer gedaan heeft, maakt men makkelijker de overstap naar het zelf ontwerpen van een eigen website. In deze case ga je kijken naar bestaande webpagina's en speel je er wat mee door teksten en plaatjes te veranderen.

 • Klik nu op je rechtermuisknop en kies 'view source'. De browser heeft dan het programma 'notepad' geopend en daarin zie je de HTML-code waarin de pagina geschreven is. Als je er snel doorheen kijkt, zul je waarschijnlijk de tekst van deze pagina herkennen. Dit bestand kun je opslaan, een eigen naam geven en vervolgens kun je er zelf allerlei dingen in veranderen.
 • Surf eens naar enkele andere websites, klik op elke site op je rechtermuisknop en kies dan 'view source' en kijk of je iets kunt herkennen. Je zult ontdekken dat er soms gewerkt wordt met 'frames' en 'cascading style sheets' (dit laatste is te herkennen aan: *.css files)
 • Download hier nu een gedeeltelijk ingevulde website. Unzip de files en bewaar ze in een aparte map. Open de file "index.html" door een dubbelklik en bekijk de webpagina. Je ziet half afgemaakte zinnen en teksten met "...". Probeer nu de webpagina te veranderen. Dit doe je als volgt:
  1. Open de file headtry.html. Dit kun je doen door:
   • in het browseradres 'index.html' te veranderen in 'headtry.html' en vervolgens op je rechtermuisknop te klikken,
   • of door de file "headtry.html" te openen in een editor-programma (b.v. notepad of ultraedit)
  2. Vul je eigen naam in bij de "..." en vul een een webadres in dat als link achter jouw naam zou kunnen staan
  3. Kijk nu wat er is gebeurd door de file "index.html' weer te openen in je browser of door deze te refreshen
  4. Speel nu ook wat met de andere files. Open ze in een editor, verander teksten en plaatjes of vul je eigen e-mailadres in en kijk wat er gebeurt.
 • Als je de file veranderd hebt en opgeslagen, kun je de veranderingen zien door de file te openen in je browser.
N.B. dit alles gebeurt op je eigen systeem, want je site staat nog niet op een server. Dit is dus erg veilig. Er kan weinig misgaan.